Bekijk hier Het interview door Ronald Oostingh van RTV Drenthe met Henry Hoiting.

VEENHUIZEN – Rustig grazen de schapen van schaapsherder Henry Hoiting in een natuurgebied in Veenhuizen. Het lijken normale schapen, maar in werkelijkheid zijn het tekenstofzuigers.

De beesten helpen bij een wetenschappelijk onderzoek naar tekenbestrijding door schapen.‘Schaap ideale gastheer voor de teek’
“Schapen zijn enorm aantrekkelijk voor teken. Wanneer zij in een gebied rondlopen trekken ze een boel teken aan”, vertelt herder Hoiting. Hij ontdekte per toeval dat het stofje permetrine, dat ook voorkomt in afrikaantjes, helpt bij het bestrijden van teken.”Dit stofje smeren wij op de schapen, vervolgens laten wij ze grazen in testgebieden om te kijken of de tekenpopulatie daadwerkelijk minder wordt”, aldus Hoiting over het onderzoek dat hij samen met het RIVM en de Wageningen Universiteit doet.

Succesvol
Volgens Hoiting is het gebruik van de schapen succesvol te noemen: “Soms halen we zelfs 90% van de teken uit een terrein waar de schapen hebben gegraasd.” Het RIVM coördineert het onderzoek naar de tekenbestrijding en de Universiteit Wageningen onderzoekt mee.

Zielig voor de schapen?
Hoiting zegt dat het niet zielig is voor de schapen dat ze hiervoor gebruikt worden. “De schapen krijgen niet de ziekte van Lyme. Ze kunnen van teken wel anaplasma of babesiosis oplopen, maar doordat de teken dus sterven voorkomen we dit ook.”

Hoe nu verder?
De stof permetrine die nu wordt gebruikt, heeft niet de voorkeur om op lange termijn te gebruiken als middel tegen teken. Hoiting hoopt dat het RIVM zo snel mogelijk met een vaccin komt dat hier op lijkt, zodat het tekenprobleem verminderd wordt.