Schaapherder in Friesland

Een kudde schapen in de tuin van haar atelier en de aandoenlijke vraatzucht van de dieren maakte uiteindelijk dat Hilde een onverwachte carrierestap nam. Ze besloot het vak van schaapherder te leren. Inmiddels is dat al bijna zes jaar geleden. Nu trekt ze met éen van de kuddes van Natuurlijk Beheer langs de kleine heideveldjes van Staatsbosbeheer in Zuidoost Friesland, waarmee ze feitelijk een verbinding tot stand brengt tussen al die terreinen. Soms maakt ze met diezelfde kudde een uitstapje naar een golfbaan of een dorpsparkje, puur voor de ontspanning van de schapen natuurlijk.
In de zomer trekt ze vaak met de kudde mee in een kleine houten keet zodat ze de schapen in de gaten kan houden en het optimale aantal graas uren uit een dag kan halen.

Een herdersdag zit vol onverwachte uitdagingen. Dat maakt het vak, naast buiten zijn, observeren en improviseren voor Hilde extra aantrekkelijk.
De avonturen die ze met haar schapen en de honden Amy en Muis, en sinds kort Vlerkje, meemaakt kun je vinden op haar weblog, www.tegrazen.nl.

Hilde is een echte beroemdheid aan het worden. Ze verliet Bloemendaal en haar kunstenaarschap voor de schapen. Wil je daar meer over weten; bekijk dan de TV uitzending van de KRO waar Hilde te zien is in De Wandeling.